Vápník

Vápník - indikace a použití
Článek je určen pouze k informativním a studijním účelům

- nachlazení, kašel, bolest v krku

- chrapot, hlasivky postižené nachlazením
- potíže s dýchacími cestami způsobené nachlazením
- bolestivé svalové křeče (kombinovat s hořčíkem)
- optimalizuje činnost srdce a ledvin
- zpevňuje kosti
- pro doplnění vápníku při osteoporóze
- podporuje využitelnost hořčíku (vzájemná vazba)
- v těhotenství a při kojení

Popis

Vápník pomáhá udržovat optimální funkci membrán sliznic i samotných buňkových membrán, stimuluje funkci exokrinných i endokrinných žláz, optimalizuje činnost srdce, ledvin a nadledvinek. Jako hlavní stavební materiál zajišťuje pevnost kostí a brání jejich řídnutí. Doporučuje se kombinovat vápník s hořčíkem, ale nesmí se užívat společně ve stejnou dobu. Při osteoporóze je také vhodné brát mikroprvek bór, který zajistí správné umístění a zabudování vápníku v těle.

Připrava roztoku k užívání

Namícháme si přípravek s obsahem 2400 mg vápníku ve 100 ml roztoku.
Odvážíme 6,7 g chloridu vápenatého a rozpustíme ho v 93,3 g vody. K přípravě použijeme bezvodý chlorid vápenatý označovaný jako anhydrát. Pokud bychom použili dihydrát, hmotnost suroviny by měla být 8,8 g do 91,2 vody.

Dávkování

Základní doporučená dávka :  20 g roztoku (tj. 480 mg/d)
Léčebná - dospělí :  20 g roztoku 3× denně (tj. 1440 mg/d)
Děti 6 až 15 let základní :  10 g roztoku (tj. 240 mg/d)
Děti 1 až 6 let základní :  5 g roztoku (tj. 120 mg/d)
Děti 0 až 1 rok základní :  2,5 g roztoku (tj. 60 mg/d)
Pozn.:  jako léčebná dávka se u dětí uvádí ta základní ; odvážené množství naředíme vodou asi na desetinásobek hmotnosti a vypijeme. Pro vylepšení chuti můžeme přidat domácí sirup.

Podmínky použití

Přípravek se nesmí se kombinovat s potravinami obsahujícími kyselinu šťavelovou (špenát, ovesné vločky, rebarbora). Také není vhodné brát ho méně než dvě hodiny před nebo po konzumaci mléka, mléčných výrobků, tučných jídel a pokrmů z luštěnin. Neužívat při nadměrné konzumaci potravin obsahující polyfosfáty (masové konzervy, měkké uzeniny a šunky, mražené ryby, tavené sýry) a při některých typech antibiotik. Nepít colové nápoje obsahující kyselinu fosforečnou, spotřebují veškerý dodaný vápník na vybalancování elektrolytů.

Kontraindikace :  Hyperkalcemie, hyperkalciurie, hyperparatyreoidizmus, tumory způsobující dekalcifikaci např. plazmocytom, kostní metastázy, ledvinové kameny.


Technické použití :  Jako vysoušecí prostředek - proti zvlhnutí např. koření a bylin. Do nádobky s materiálem vložíme malou krabičku s otvory ve víčku s několika gramy chloridu vápenatého (anhydrátu). Po nasycení vodou lze chlorid vysušit při teplotě 80 °C.

Skladování roztoku :  Při běžné pokojové teplotě ve skleněné lahvičce s plastovým uzávěrem. Může se použít i plastová, roztok je neutrální.


Zdroj chloridu vápenatého :  fichema.cz (anhydrát, potravinářská kvalita)


Vyloučení odpovědnosti
Uvedený studijní materiál nesmí být náhradou za odborné lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Nezanedbávejte kvalifikované lékařské rady a postupy. Ověřujte informace i z jiných zdrojů.


24-07-2022

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky