Bylinné sirupy

Bylinné sirupy konzumní

Z různých aromatických bylin můžeme připravit sirupy, které po naředění vodou používáme k běžnému pití a zároveň tím obohatíme organismus vitaminem C. Z rostlinného materiálu se k tomuto účelu hodí květ akátu, čermého bezu, heřmánku, lípy; nať meduňky, máty peprné, řepíku lékařského, atd.. Sirupy připravujeme jako jednodruhové, nebo můžeme vyzkoušet směsi různých chutí. Např. 10 dílů akátu, 10 dílů meduňky, 2 díly černého bezu, 1díl heřmánku a 1 díl routy vonné.
Pozn.: Pro lepší kvalitu je třeba květ akátu zbavit stopek, jde to celkem snadno sdrhnutím, na černý bez můžeme použít nůžky.

Postup :

1. Připravíme bylinný výluh
2. Připravíme cukerný sirup
3. Okyselíme hotovou směs
4. Sterilujeme sirup ve sklenicích

Bylinný výluh

Do vařící vody vsypeme bylinný materiál v takovém množství, co se vejde a nebude vyčnívat nad hladinu. Po obnovení varu odstavíme z plotny. Vychladnutý výluh zcedíme (bylinný materiál vymačkáme) a roztok zvážíme.

Cukerný sirup

Varianta a)

Připravíme cukerný sirup z cukru a části výluhu
Výluh (kg) × 0,6666 = cukr (kg). Vypočtený cukr vynásobíme číslem 0,28 a vyjde nám hmotnost výluhu, který odvážíme a použijeme k převaření tohoto cukru.

Varianta b)

Připravíme cukerný sirup z cukru a vody
Výluh (kg) × 0,82 = cukr (kg). Vypočtený cukr vynásobíme číslem 0,28 a vyjde nám hmotnost vody určené k převaření tohoto cukru.

Vybereme si variantu a) nebo b)

Varianta a) nám může změnit vlastnosti malé části výluhu (u máty se např. odpaří mentol)
Varianta b) nám trochu naředí výluh další přidanou vodou*
*zahušťování odparem není vhodné, změnilo by to koncentraci cukru a poměr kyseliny

Cukerný sirup svařujeme cca 10 až 16 minut. Po prvotním vzkypění zmírníme ohřev a zakryjeme hrnec pokličkou, aby nedocházelo k odparu vody. Převařením cukru se vylepší vlastnosti, zjemní se jeho chuť.

Do cukerného sirupu po částečném zchladnutí přidáme bylinný výluh.
Pozn.:  Cukru je v sirupu záměrně málo, cca 40%. Kdybychom použili větší množství, tak vlastně cukrem nahradíme bylinnou složku a připravená "šťáva" by byla jen sladká voda s jemnou příchutí.

Okyselení hotové směsi

Do hotového bylinného sirupu přidáme AK - kyselinu askorbovou (nebo v nouzi kys. citrónovou)
1,8 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0183 a vyjde nám hmotnost AK (g)

2,0 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0204 a vyjde nám hmotnost AK (g)

2,2 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0225 a vyjde nám hmotnost AK (g)
2,4 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0246 a vyjde nám hmotnost AK (g)
Střední kyselost je pro AK 2,0 %, u náhrady s kyselinou citrónovou se to může lišit.

Po rozpuštění AK zavaříme sirup do sklenic Omnia, 20 minut při teplotě 82°C. Jako vždy dodržujeme dostatečnou dobu vzestupu teploty*, aby se stačil prohřát celý objem sklenice.

*také minimálně 20 minut

Díky použité AK připravíme luxusní sirupy vynikající chuti, s vysokou přidanou hodnotou.


Zdroj AK :  4fitness.cz (vitamin C ) ; nebo vyhledat jinde podle aktuální ceny na trhu


08-06-2022

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky