Bylinné sirupy
Pozn.: Pro lepší kvalitu je třeba květ akátu zbavit stopek, jde to celkem snadno sdrhnutím, na černý bez můžeme použít nůžky.
Postup :
2. Připravíme cukerný sirup
3. Okyselíme hotovou směs
4. Sterilujeme sirup ve sklenicích
Bylinný výluh
Cukerný sirup
Varianta a)
Výluh (kg) × 0,6666 = cukr (kg). Vypočtený cukr vynásobíme číslem 0,28 a vyjde nám hmotnost výluhu, který odvážíme a použijeme k převaření tohoto cukru.
Varianta b)
Výluh (kg) × 0,82 = cukr (kg). Vypočtený cukr vynásobíme číslem 0,28 a vyjde nám hmotnost vody určené k převaření tohoto cukru.
Vybereme si variantu a) nebo b)
Varianta b) nám trochu naředí výluh další přidanou vodou*
*zahušťování odparem není vhodné, změnilo by to koncentraci cukru a poměr kyseliny
Cukerný sirup svařujeme cca 10 až 16 minut. Po prvotním vzkypění zmírníme ohřev a zakryjeme hrnec pokličkou, aby nedocházelo k odparu vody. Převařením cukru se vylepší vlastnosti, zjemní se jeho chuť.
Okyselení hotové směsi
2,0 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0204 a vyjde nám hmotnost AK (g)
2,4 % - hmotnost sirupu v gramech vynásobíme číslem 0,0246 a vyjde nám hmotnost AK (g)
Střední kyselost je pro AK 2,0 %, u náhrady s kyselinou citrónovou se to může lišit.
Po rozpuštění AK zavaříme sirup do sklenic Omnia, 20 minut při teplotě 82°C. Jako vždy dodržujeme dostatečnou dobu vzestupu teploty*, aby se stačil prohřát celý objem sklenice.
Díky použité AK připravíme luxusní sirupy vynikající chuti, s vysokou přidanou hodnotou.
Zdroj AK : 4fitness.cz (vitamin C ) ; nebo vyhledat jinde podle aktuální ceny na trhu
08-06-2022